dissabte, 15 de febrer del 2014

L'oca riallera grossa: una raresa a Catalunya

L'oca riallera grossa (anser albifrons) nia a Groenlàndia (anser albifrons flavirostris)i a la Rússia àrtica (anser albifrons albifrons). La primera subespècie hiverna a Gran Bretanya i a Irlanda, mentre que la segona ocupa les costes del nord-oest europeu i àmplies zones de l'est d'Europa, des d'Itàlia fins al mar Caspi.

 Aquest ocell normalment es troba entre grans consentracions d'oca vulgar (anser anser).

El seu tamany varia entre els 64 i els 78 cm, i la seva envergadura oscil·la entre els 130 i els 160 cm. És de mida mitjana, compacta i amb el coll relativament curt. Les potes són ataronjades, i els bec pot ser com les potes (anser albifrons flavirostris) o rosat (anser albifrons albifrons). Els adults tenen una destacada taca blanca a la base del bec, sempre llarg i gruixut, en canvi, els exemplars joves no la tenen. La part superior del cap és més fosca que les galtes, més pàl·lides.
Una altra característica d'aquesta magnífica au són les barres transversals irregulars negres a la regió ventral, absents en els joves.
A la punta de la cua hi ha una franja blanca ampla distintiva.

oca riallera grossa (fotografia extreta d'internet)

oca riallera grossa (fotografia extreta d'internet)


A Catalunya és una raresa que visita anualment les costes, sempre en hivern, exepte algunes observacions en època de migració. Molt més ocasionalment s'ha vist a l'interior, com l'exemplar observat a l'estany d'Ivars i Vila-sana (Pla d'Urgell) el 19 de novembre de 2010.
Altres observacions d'aquesta raresa a Catalunya són els 2 exemplars al delta de l'Ebre i un tercer exemplar al delta del Llobregat l'hivern 2001/02, 3 exemplars joves al delta del Llobregat l'hivern 2002/03, 1exemplar als aiguamolls de l'Empordà l'hivern del 2005/06, 1 exemplar als aiguamolls de l'Empordà i 1 jove al delta del Llobregat l'hivern 2007/08 , 1 individu al delta de l'Ebre l'hivern 2008/09, 1 individu al delta de l'Ebre l'hivern de 2009/10, 1 individu als aiguamolls de l'Emporda l'hivern de 2010/11, 2 exemplars als aiguamolls de l'Empordà i 2 exmplar al delta de l'Ebre l'hivern de 2011/12, 2 exemplars als aiguamolls de l'Empordà l'hivern 2012/13 i, per últim, 2 exemplars als aiguamolls de l'Empordà l'hivern 2013/14.



El passat 26 de gener d'aquest any, vaig anar als aiguamolls de l'Empordà a mirar moixons. La cosa va estar molt bé, vaig poder observar espècies escasses com el becadell sord (lymnocryptes minimus), el cigne mut (cygnus olor), l'ànec fosc (melanitta fusca) o la calàbria agulla (gavia artica). L'espècies més interessant, però van ser 2 oques rialleres grosses (anser albifrons albifrons).

Tot seguit podreu veure algunes fotografies que vaig poder realitzar de les oques rialleres grosses i d'altres ocells observats aquell dia:


oca riallera grossa (la del mig)

oca riallera grossa (a baix)
ànec griset(dreta) i xarxets comuns (esquerra)
ànecs xiuladors
fredelugues
cigonyes blanques
ànec collverd
gralla

oques vulgars

ànec blanc

flamencs

flamencs
oca riallera grossa (a baix a la dreta)








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada