dimarts, 11 de febrer del 2014

Delta del Llobregat a l'hivern

El 12 de gener d'aquest any vaig visitar el delta del Llobregat. Els ocells eren presents, i en gran quantitat.

- Les anàtides eren bastant abundants, i ho demostren els 85 ànecs collverds (anas plathyrrinchos), els 102 ànecs cullerots (anas clypeata), els 88 ànecs grisets (anas strepera), els 16 ànecs blancs (tadorna tadorna), els 81 xarxets comuns (anas crecca), els 17 ànecs xiuladors (anas penelope) i els 58 morells de cap roig (aythya ferina). Cal destacar la presència d'un ànec negre (melanitta nigra), una espècie escassa com a hivernant en toto Catalunya.
Altres espècies que no pertanyen a la família dels ànecs però que també són importants són els 118 corbs marins grossos (pharacrocorax carbo) i els 13 cabussets (tachybaptus ruficollis).

ànec xiulador (davant) i xarxet comú (darrere)

ànecs xiuladors

ànec griset

ànec griset (darrere) i morell de cap roig (davant)

ànecs cullerots

xarxets comuns

morells de cap roig

corb marí gros

corb marí gros

- Els làrids també eren molt abundants, com els 210 gavians argentats (larus michahellis), les 258 gavines vulgars (larus ridibundus), els 6 gavians foscos (larus fuscus), els 8 xatracs beclargs (sterna sandviscensis) i 1 gavina corsa (larus audonii). Aquesta última és un hivernant molt escàs a Catalunya.
Encara que pertanyi al grup dels làrids, cal destacar els 11 mascarells (morus bassanus) que hi havia al davant de la platja de Ca l'Arana.

- Els limícoles presents són: la xivita (tringa ochropus) amb 1 exemplar, el becut (numenius arquata) amb 2 exemplars, el remena-rocs (arenaria interpres) amb 1 sol exemplar i la fredeluga (vallenus vallenus) amb 277 exemplars.

xivita

- Els ardeids observats van ser els següents: 1 esplugabous (bubulcus ibis), 1 martinet blanc (egretta garzetta), 1 bitó (botaurus stellaris), 17 flamencs (phoenicopterus roseues) i 9 bernats pescaires (ardea cinerea).

- Els ràlids eren molt abundants, ja que de fotges vulgars (fulica atra) n'hi havia 330. Les altres espècies, però, eren molt més escasses, com ho indiquen les 4 polles blaves (porphyrrio porphyrrio), les 6 polles d'aigua (gallinula chloropus) i els 3 raslcons (rallus aquaticus).

fotges vulgars

fotja vulgar (davant) i polla blava (darrera)
- A part de les espècies esmentades amb anterioritat també es pogueren observar d'altres com la cuereta torrentera (motacilla cinerea) o el pardal de bardissa (prunella modularis), espècies escasses a la zona. També cal destacar la gran quantitat de mosquiter comú (phylloscopus collibita), de gafarró (sernius sernius) o de titella (anthus pratensis).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada