dijous, 25 d’abril del 2013

Ànecs I

Com va? En aquest apartat us explicaré les espècies d'ànecs de Catalunya.

Ànec collverd (anas platyrrhynchos)

És l'ànec més comú de Catalunya i està molt ben distribuït. La seva població reproductora ronda per les 20.000 parelles. Ocasionalment nia a estanys que sobrepassen els 2.000 metres d'altitud. La població hivernal és d'uns 60.000 exemplars.

mascle i femella

pollet

mascle en plomatge d'estiu
                            
Ànec cullerot (anas clypeata)

A l'hivern és l'ànec més comú després de l'ànec collverd, amb uns 30.000 exemplars. la població reproductora oscil·la les 20 parelles. Es pot trobar en aiguamolls soms amb vegetació abundant, en llacunes i amb menor quantitat en rius.

Ànec griset (anas strepera)

La seva població reproductora oscil·la les 400 parelles, i la població hivernant és d'uns 5.000 exemplars. Es pot observar en aiguamolls soms amb abundant canyissar i vegetació submergida de la qual alimentar-se.
mascle i femella

mascle

Ànec blanc (tadorna tadorna)

El nombre de parelles d'aquesta espècie està al voltant de les 200, i el nombre d'exemplars hivernants oscil·la els 1.200. Es pot observar a terra i en aigües poc profundes. Nia en cavitats a terra, sovint en caus de conill.
mascle i femella

mascle i femella


Ànec xiulador (anas penelope)

No cria a Catalunya, però és un migrador i un hivernant comú, ja que la seva població hivernant oscil·la els 4.000 exemplars. Es pot observar en estanys, llacunes, prats inundats i rius.
femella
femella







Ànec cuallarg (anas acuta)

No cria a Catalunya, però és un migrador i un hivernant comú. Això ho demostren els 3.000 exemplars que visiten cada hivern els estanys litorals soms i extensos.



mascle

Xibec (netta rufina)

Aquest ànec es present tot l'any Catalunya. La seva població reproductora oscil·la les 2.200 parelles, i la població hivernant és aproximadament de 10.000 exemplars. És típic de llacunes dolces amb abundància de macròfits.

mascle

femella

Xarxet comú (anas crecca)

Ànec molt comú la població hivernant del qual oscil·la els 30.000 exemplars. És ocasional com a reproductor, 1-2 parelles. Es fàcil trobar-lo en aiguamolls i trams de riu tranquils.

mascle

mascle i femelles


Xarrasclet (anas querquedula)

Migrador comú, però reproductor i hivernant ocasional. En total unes 10 parelles. Es veu fàcilment en estanys soms amb abundant vegetació, sovint en aigües temporals. Durant la migració també en rius i basses, tan litorals com interiors.

mascle

mascle

Morell de cap roig (aythya ferina)

Reproductor escàs amb unes 100 parelles, i hivernant comú amb uns 10.000 exemplars. Es típic d'aiguamolls amb abundant vegetació subaquàtica i aigües obertes d'una certa profunditat.

mascles i femelles

femella
Morell de plomall (aythya fuligula)

Població reproductora nul·la amb només una cita al 2007 al Pla de Santa Maria, Tarragona. Hivernant molt escàs amb uns 100 exemplars. Per altra banda, es un migrador comú. Es pot observar a llacunes d'aigua dolça amb cinyell de vegetació, una certa profunditat i abundància de macròfits.

femelles

mascle

femella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada